centrum designu gdynia

Gdyńskie projekty na Łódź Design Festival

Prototypy zaprojektowane dla miasta, pomorskie wzornictwo zaprezentowane w niekonwencjonalny sposób - poprzez smak i zapach oraz instalacja mobilnej szklarni miejskiej. Tak Gdynia zaprezentuje się podczas Łódź Design Festival. 

Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu Gdynia Design Days 2014 było miasto i jego mieszkańcy. Większość projektów powstała specjalnie z myślą o Gdyni, prezentując interpretację przestrzeni publicznej oraz stylu życia Gdynianina w każdym wieku (Miasto+). Niektóre z poruszonych zagadnień są jednak uniwersalne i możliwe do wykorzystania w każdej tkance miejskiej (Cucumis Mobile).  

Wystawa MIASTO+
to 7 prototypów przygotowanych przez młodych, uzdolnionych projektantów z całej Polski. Projekty wchodzą w dialog z otoczeniem, odpowiadając na potrzeby i pragnienia ludzi. ‑ Efektem pracy są miejskie meble i przedmioty służące wypoczynkowi, relaksowi i zabawie. Inne to przedmioty pamiątki, użytkowe lecz niosące ładunek emocjonalny przez swoją materię i skojarzenia – mówi Agnieszka Jacobson-Cielecka, kurator wystawy.


Zanikające ogródki działkowe w centrach miast i jednoczesna potrzeba dostępu do świeżych warzyw i owoców – to ogólnoświatowy trend, którym zajęli się pomorscy projektanci. Cucumis Mobile – mobilna szklarnia miejska dedykowany jest głównie seniorom, którym najbliższy jest sposób spędzania wolnego czasu na działce. – Jeśli projekt odpowiada na potrzeby seniorów i spotka się z ich aprobatą, młodsze pokolenie tym bardziej go przyjmie – mówi Paweł Pomorski, kurator i uczestnik projektu.
 

Kreatywni projektanci i innowacyjne produkty – tak Pomorze prezentowało się podczas Milan Deign Week 2014.  Wystawa Smak Przedmiotu to efekt współpracy Grupy Razy 2 –kuratorów wystawy z Rafałem Wałęsą – szefem kuchni Restauracji Sztuczka w Gdyni. To opowieść o produktach w języku niewerbalnym – w formie specjalnie skomponowanych potraw. Na wystawie można rozsmakować się m.in. w cieple grzejnika, szybkości roweru, czy doświadczeniu dziecięcej zabawy. Znajdzie się także coś dla duszy i wspomnień.

Wystawy Miasto+ i Smak Przedmiotu można zobaczyć w Muzeum Miasta Łodzi w dniach 9-19 października br. Cucumis Mobile zlokalizowany będzie przed Centrum Festiwalowym 1.


___
WIĘCEJ:

OBIEKTY I PROJEKTANCI WYSTAWY MIASTO+

ILOCZYNY | IZABELA BOŁOZ | www.izabelaboloz.com 
Fotel GDYNIA | JAN KOCHAŃSKI | www.jankochanski.com 
KULT MORZA | KOSMOS PROJECT | www.kosmosproject.com 
ŁÓDECZKA &  SEAGLASS | JAN LUTYK i AGATA MATLAK | www.lutyk.pl 
CITY – SEA – FOREST bags | NATURAL BORN DESIGN | www.naturalborndesign.pl 
MATERAC MIEJSKI FAJRANT | ATELIER STARZAK STREBNICKI | www.atelierstarzakstrebicki.pl
ŁAWKA DO MOCZENIA STÓP W BAŁTYKU | TABANDA | www.tabanda.pl

UCZESTNICY I KOORDYNATORZY PROJEKTU CUCUMIS MOBILE:
Paweł Pomorski, Agata Kulik-Pomorska, Aleksandra Karpowicz-Dowlaszewicz, Bogdan Dowlaszewicz.

PRODUKTY I METAFORY SMAKU WYSTAWY SMAK PRZEDMIOTU:

BAWA stolik dziecięcy I Interior Records I Klaudia Kuhn I www.interiorrecords.pl
Metafora smaku: Smażony korzeń pietruszki swoją strukturą przypomina włókna drewna. Drewno natomiast jest materiałem użytym do produkcji zestawu BAWA. Smak pietruszki łączy się z dzieciństwem, gdyż w medycynie ludowej pietruszka służyła do pobudzania laktacji u kobiet karmiących.  

CHOCOLATE FIXATON
Katarzyna Piętowska I www.chfix.pl

Metafora smaku: Gładka i połyskująca tafla czekolady przypomina powierzchnię ceramicznych lizaków Chocolate Fixation. Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny w organizmie. Jest to tak zwany hormon szczęścia.  

DIAGO
krzesło I Tabanda, Małgorzata Malinowska, Filip Ludka, Tomasz Kempa I www.tabanda.pl

Metafora smaku: Powierzchnia bezy odwzorowuje gładką i z pozoru zimną płaszczyznę aluminiowego siedziska Diago. Po przebiciu się przez bezową skórkę można wygodnie rozsmakować się w miękkiej i pulchnej strukturze. Smak lawendy kojarzy się z odpoczynkiem. W zielarstwie lawenda wykorzystywana jest jako środek uspokajający.  

ECHO DOPPIO
rower I Creme Cycles I  www.cremecycles.com

Metafora smaku: Szybki łyk izotonika pozwala na moment poczuć się sportowcem. Napoje izotoniczne wyrównują poziom wody i elektrolitów. Miodowy kawior uzupełni węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego.  

IGLO
ocieplacz roślin doniczkowych I WITAMINA D Małgorzata Knobloch, Igor Wiktorowicz I www.witaminadprojekt.pl

Metafora smaku: Miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła.

KIEREC
zabawka edukacyjna I SUDIO 1:1 Jarosław Szymański (idea), Karolina Kulesza (realizacja) I  www.studio1do1.pl

Metafora smaku: Polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec, natomiast, jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego.

LAMPART  I
Ledowa lampa uliczna I Line Design Studio dla SILED Sp. z o.o.  Marek Średniawa, Tomasz Kwiatkowski I www.linedesign.pl, www.siled.pl

Metafora smaku: Niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt.

OXEN
bezkanałowa wentylacja z odzyskiem ciepła I FLOWAIR zespół projektowy w Dziale R&D FLOWAIR + RDD Rafał Dętkoś I www.flowair.com

Metafora smaku: Przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie.  

PILLOU
grzejnik I None Grupa dla Terma Sp. z o.o. Marta Szaban, Antoni Krzempek I www.nonegrupa.com, www.termagroup.pl

Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni.  

PLC
grzejnik I Grupa Projektowa RAZY2 dla Terma Sp. z o.o. Jacek Ryń I www.razy2.pl I www.termagroup.pl

Metafora smaku: Połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające.

TEAR DROP
urna kremacyjna I Aeon Form Aleksander Bielawski, Robert Kowalczyk, Dominik Sędzicki I  www.aeonform.com
Metafora smaku: Czerwone wino często jest wykorzystywane w podniosłych i szczególnych momentach życia. To jest oczywisty kontekst kulturowy. Wino ma również właściwości wpływające na utrzymanie pamięci w dobrej kondycji. Wino zamknięte jest w, nawiązującej do polerowanej powierzchni aluminium Tear Drop, galaretce.

WEŁNA & POWIETRZE 
fotel I MALAFOR Agata Kulik-Pomorska, Paweł Pomorski I www.malafor.com

Metafora smaku: Tak jak można się rozsiąść w wygodnym fotelu kolekcji „Wełna i powietrze”, tak też można rozkoszować się pulchnym pełnym czekolady biszkoptem. Kojące właściwości czekolady pozwalają się odprężyć po ciężkim, pracowitym dniu.