centrum designu gdynia

Jak smakowały pomorskie produkty w Mediolanie?

Tysiące odwiedzających wystawę „Smak Produktu” to bilans po zakończonym Milan Design Week 2014. Dzięki nowatorskiemu podejściu kuratorów – Pauliny i Jacka Ryń z Grupy Projektowej Razy2 – pomorskie projekty prezentowane za pomocą metafory smaku wyróżniły się na tle najlepszych z różnych stron świata. Prezentacja wystawy była możliwa dzięki Miastu Gdynia oraz Europejskiemu Funduszowi Rozwoju Regionalnego.

Wystawa obejmowała 15 projektów produkowanych na Pomorzu jednostkowo i na skalę przemysłową. Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka, nadał im wspólny mianownik poprzez metaforę smaku, projektując potrawy będące odzwierciedleniem cech charakterystycznych poszczególnych przedmiotów. Każdy z odwiedzających mógł spróbować potrawy
i skonfrontować jej smak i zapach z prezentowanym produktem. To niestandardowe podejście pomogło zachęcić do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami o projektach i jego autorach. „Dzięki jednoczesnemu pobudzeniu zmysłu wzroku, smaku i zapachu przebiliśmy się do odbiorców, którzy podczas festiwalu w Mediolanie oglądają setki wystaw i produktów zaprojektowanych przez najlepszych twórców wzornictwa na świecie. Mamy nadzieję, że to zainteresowanie przełoży się na sprzedaż. Już podczas wystawy wiele osób odwiedzających pytało nas o możliwość zakupu i cenę.“ – mówi Ewa Janczukowicz-Cichosz, kierownik Centrum Designu Gdynia z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia. „Sama wystawa była również wspaniałą wizytówką Gdyni, która wspiera pomorski sektor kreatywny” – dodaje.  

Wystawa „Smak przedmiotu” będzie prezentowana podczas festiwalu Gdynia Design Days, który odbędzie się w dniach 4-13 lipca br. Tymczasem informacja skierowana jest do tych, którzy nie mieli jeszcze okazji „„rozsmakować” się w produktach z Pomorza osobiście. Opisy bowiem przedstawiają prezentowane przedmioty w postaci metafory smaku.

BAWA stolik dziecięcy I Interior Records I Klaudia Kuhn I www.interiorrecords.pl
Metafora smaku:
Smażony korzeń pietruszki swoją strukturą przypomina włókna drewna. Drewno natomiast jest materiałem użytym do produkcji zestawu BAWA. Smak pietruszki łączy się z dzieciństwem, gdyż w medycynie ludowej pietruszka służyła do pobudzania laktacji u kobiet karmiących.


CHOCOLATE FIXATON Katarzyna Piętowska I www.chfix.pl
Metafora smaku:
Gładka i połyskująca tafla czekolady przypomina powierzchnię ceramicznych lizaków Chocolate Fixation. Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny w organizmie. Jest to tak zwany hormon szczęścia.


DIAGO krzesło I Tabanda, Małgorzata Malinowska, Filip Ludka, Tomasz Kempa I www.tabanda.pl
Metafora smaku:
Powierzchnia bezy odwzorowuje gładką i z pozoru zimną płaszczyznę aluminiowego siedziska Diago. Po przebiciu się przez bezową skórkę można wygodnie rozsmakować się w miękkiej i pulchnej strukturze. Smak lawendy kojarzy się z odpoczynkiem. W zielarstwie lawenda wykorzystywana jest jako środek uspokajający.


ECHO DOPPIO rower I Creme Cycles I  www.cremecycles.com
Metafora smaku: Szybki łyk izotonika pozwala na moment poczuć się sportowcem. Napoje izotoniczne wyrównują poziom wody i elektrolitów. Miodowy kawior uzupełni węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego.

IGLO ocieplacz roślin doniczkowych I WITAMINA D Małgorzata Knobloch, Igor Wiktorowicz I www.witaminadprojekt.pl
Metafora smaku: Miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła.

KIEREC zabawka edukacyjna I SUDIO 1:1 Jarosław Szymański (idea), Karolina Kulesza (realizacja) I  www.studio1do1.pl
Metafora smaku: Polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec, natomiast, jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego.

LAMPART  I Ledowa lampa uliczna I Line Design Studio dla SILED Sp. z o.o.  Marek Średniawa, Tomasz Kwiatkowski I www.linedesign.pl, www.siled.pl
Metafora smaku: Niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt.

OXEN bezkanałowa wentylacja z odzyskiem ciepła I FLOWAIR zespół projektowy w Dziale R&D FLOWAIR + RDD Rafał Dętkoś I www.flowair.com
Metafora smaku: Przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie.

PILLOU grzejnik I None Grupa dla Terma Sp. z o.o. Marta Szaban, Antoni Krzempek I www.nonegrupa.com, www.termagroup.pl
Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni.

PLC grzejnik I Grupa Projektowa RAZY2 dla Terma Sp. z o.o. Jacek Ryń I www.razy2.pl I www.termagroup.pl
Metafora smaku: Połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające.

TEAR DROP urna kremacyjna I Aeon Form Aleksander Bielawski, Robert Kowalczyk, Dominik Sędzicki I  www.aeonform.com
Metafora smaku: Czerwone wino często jest wykorzystywane w podniosłych i szczególnych momentach życia. To jest oczywisty kontekst kulturowy. Wino ma również właściwości wpływające na utrzymanie pamięci w dobrej kondycji. Wino zamknięte jest w, nawiązującej do polerowanej powierzchni aluminium Tear Drop, galaretce.

WEŁNA & POWIETRZE  fotel I MALAFOR Agata Kulik-Pomorska, Paweł Pomorski I www.malafor.com
Metafora smaku: Tak jak można się rozsiąść w wygodnym fotelu kolekcji „Wełna i powietrze”, tak też można rozkoszować się pulchnym pełnym czekolady biszkoptem. Kojące właściwości czekolady pozwalają się odprężyć po ciężkim, pracowitym dniu.

Gościnnie na wystawie prezentowane były również:

DIAMOND komoda I StudioLOKO + andervision I www.studioloko.pl I  http://andervision.pl
Proste materiały: beton i dąb, tworzą komodę w kształcie diamentu. Beton architektoniczny,  wykonany we współpracy z firmą andervision, jest już znany w architekturze, jednak jego biała wersja i technika jego wylewania odkryli tylko niektórzy. Każdy element konstrukcji betonowej został oddzielnie odlany i zamontowany na dębowy korpus mebla. To hołd dla rzemiosła stolarskiego połączony z najnowszą technologią odlewania cienkich form betonowych. ‘The new meets the old’ najlepiej podkreśla filozofię kolekcji Diamond by LOKO.

STOŁEK ½ I WITAMINA D Małgorzata Knobloch, Igor Wiktorowicz I www.witaminadprojekt.pl
Unikatowy charakter drewna kontrastuje z technicznym, laserowo wycinanym elementem metalowym. Stołek  jest bardzo stabilny i trwały. Dzięki odpowiedniemu wykończeniu drewna i metalu stołek może zamieszkać w ogrodzie lub na tarasie. Zarówno na zewnątrz, jak i w mieszkaniu może pełnić funkcję siedziska, ale również służyć jako podręczny stolik.

STOJAK NA ROWER   I  andervision I  http://andervision.pl www.concretao.com
Zanieczyszczenie powietrza spalinami to jeden z największych problemów ekologicznych współczesnego świata. Stojak na rower wykonany z białego betonu z dodatkiem nanokrystalicznego dwutlenku tytanu ma właściwości samoczyszczące i dodatkowo redukujące zanieczyszczenia obecne w powietrzu (spaliny, tłuszcze, oleje, bakterie i itp.). Obniżeniu ulega ilość tlenków azotu i siarki zawartych w otoczeniu, emitowanych przez silniki pojazdów.

                                                                                                       ***  
Prezentacja twórczości pomorskich projektantów podczas Milan Design Week 2014 była możliwa dzięki realizacji projektu „Wspieranie międzynarodowej aktywności przedsiębiorców z Pomorza poprzez udział w targach branżowych. Let’s EXPO! 2”, współfinansowanego przez Miasto Gdynię oraz ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.  

więcej informacji
:  malwina studzińska centrum designu gdynia m.studzinska@ppnt.gdynia.pl    +48 58 698 22 33